Dluhopisy, nebo akcie? Kam bezpečně investovat a jak rozpoznat podvod

Skáčou na vás reklamy na nejrůznější způsoby, jak zhodnotit své peníze? Akcie, dluhopisy, kryptoměny, zlato, rozmanité investiční platformy, zaručené návody, jak rychle zbohatnout? Co je opravdu bezpečné a co má šanci na zajímavý výnos, přibližuje Josef Uchytil, finanční poradce skupiny Partners.

Vydáno: 5. 10. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Too good to be true. Držte se jednoduchého pravidla: Pokud vám někdo nabízí pravidelný výnos 7 % měsíčně, jde s 99% pravděpodobností o podvod, pravděpodobně letadlo. Jak funguje?

Zainvestujete sto tisíc, a když vám přijde čtyřikrát a třeba i pětkrát po sobě 7 tisíc korun, nabudete dojmu, že to prostě funguje. Navýšíte svůj vklad... A stále těch 7 % chodí. Nenapadne vás, že nejde o výnos, ale o část vkladu. Nyní už se chlubíte svým známým, na jakou skvělou investiční příležitost jste narazili. A letadlo vesele letí dál. Pokud jste nastoupili brzy, vyděláváte na úkor těch, kteří přistoupili po vás.

Jde však o podvod. Úžasné algoritmy, investice do nových technologií, zázračný investor, který se chce podělit o své know-how, to jsou časté příběhy, které končí všechny stejně. Vyšetřováním, ujišťováním zakladatelů, že o podvod nejde, a nakonec tvrdým dopadem.

Firemní dluhopisy jsou časovaná bomba

Dvouciferné výnosy, prospekt ČNB a voňavý marketing – tak se často prezentují firemní dluhopisy. Zní vám slovo dluhopis konzervativně a bezpečně? Pokud to není dluhopis státu, který se blíží ke krachu, pak budiž. Dluhopisy ale dnes může vydat jakékoli (i před pár měsíci založené) s. r. o. A prospekt od ČNB je jen úřední formalita bez prověření finančního zdraví emitenta. Takže v případě jeho krachu můžete přijít o většinu svých peněz. Snad kromě podílu na likvidačním zůstatku. I ten ale bývá zpravidla nulový.

Pokud si nedokážete prověřit solventnost emitenta, raději se dluhopisu vyhněte. A i kdybyste ho opravdu prověřili, stejně doporučuji zainvestovat maximálně pět procent vašeho investičního majetku. I ten nejsolventnější emitent totiž může udělat chybu, která vás bude stát peníze.

Aplikace v mobilu.

Víte, komu posíláte peníze? Jsme Češi, takže cokoli, co je zdarma, nás láká. V investování o to víc. Přece nebudeme platit někomu zbytečně! Víte ale jistě, kam peníze posíláte? Máte se kam obrátit, když budete mít v úmyslu něco řešit? Opravdu chcete statisíce, nebo dokonce miliony svěřovat platformě, kterou vlastní dva Bělorusové? Nebo která má nejbližší zastoupení v Budapešti? A víte, že podstupujete měnové riziko?

Když máte čas denně analyzovat

Vyberete si prověřenou platformu a jdete nakupovat konkrétní akcie (stock-picking). Říkáte si, že Apple nebo Google tu budou vždycky a bude se jim dařit. Že umělá inteligence je na vzestupu, bude potřeba více a více čipů, proto chcete akcie NVIDIA. Jenže to není tak dávno, co si něco podobného celkem dost lidí říkalo o Kodaku nebo třeba o Nokii.

Víte, že trvalo skoro 17 let, než se hodnota akcie Microsoftu vrátila na svou hodnotu z prosince 1999? Během těch sedmnácti let se Microsoftu rozhodně dařilo, byl v zisku. Jen byla zkrátka valuace akcie Microsoftu před splasknutím bubliny přepálená.

Pokud máte čas a vzdělání na analýzy vývoje jednotlivých firem, jejich konkurence, regulace a geopolitických vlivů a pokud dokážete tohle všechno správně vyhodnotit a včas pozici opustit, ani v takovém případě to nedělejte. K tomu, abyste se stali finančně nezávislými, to nepotřebujete.

Konkrétní doporučení

Před největšími potenciálními průšvihy jsme snad varovali dostatečně. Teď pojďme na investiční příležitosti, které dávají smysl, jsou bezpečné a dokážou ochránit váš majetek nebo splnit vaše cíle.

Na začátku každého doporučení by mělo být vyhodnocení vašeho postoje k riziku, vašich zkušeností, znalostí, délka investičního horizontu. Podle toho se pak tvoří individuální portfolio.

Obecně ale platí: Pokud budete potřebovat peníze cca do tří let, je dnes možné na spořicím účtu dosáhnout zhodnocení až 6,15 % p. a. (po zdanění 15% srážkovou daní tedy 5,2275 % p. a.) Na fondech peněžního trhu klidně 6,5 % p. a. s možností vyhnout se danění výnosu.

V dluhopisových fondech s durací kolem tří let stále čeká výjimečná investiční příležitost. Až totiž začnou klesat sazby, a hlavně na ně navázané výnosy z dluhopisů, ceny stávajících dluhopisů vyrostou. V horizontu 2 až 5 let je to tedy velmi zajímavá konzervativní příležitost, která může (pokud nenastane nic nepředpokládaného) přinést výnos blížící se 10 % p. a. A pokud se stane něco nepředpokládaného, tak byste rozhodně neměli na takové investici tratit. A příležitost tu je i v horizontu 10 až 15 let.

Akcie jsou (globální, měřené metodikou Morningstar Fair Value) stále cca 4 % až 6 % pod svou férovou hodnotou. Pokud jste ještě nezačali investovat, nakoupíte levně (z dlouhodobého pohledu je pak v průměru výnos 7 % až 9 % p. a.). Pro největší investiční střelce existuje rizikový doplněk – investice do světových ETF až s dvojnásobnou pákou, tedy s výnosem až 15 % p. a. Nicméně také s tomu odpovídajícími významnějšími poklesy.

Zdroj: iDnes.cz